Hur kan du sälja aktiebolag dyrt?

Kanske byggde du företaget med vetskap om att du en dag skulle sälja det för stora pengar för att sedan ge dig på nästa projekt. Vissa entreprenörer drivs av att bygga upp för att sälja och sedan börja om från början. För att sälja aktiebolag dyrt gäller det att du har vissa fördelar. Här är det du bör tänka på.

Sälja aktiebolag dyrt – omsättning

Då du planerar att sälja aktiebolag och vill få ut mest möjliga vid försäljningen ska du betänka hur omsättningen påverkar priset. Högre omsättning är samma sak som ett högre värde. Det betyder att du behöver sälja mer.

För att sälja mer kan du behöva en riktigt bra strategi för sälj. Beroende på bransch kan det betyda saker som att ha ett brett och eftertraktat sortiment, goda villkor och givetvis också att synas på rätt ställen. Det går att se på hur de som jobbar med sälj kan få ut mer av sina insatser genom vissa förändringar av fokus och arbetsmetod.

Lägre kostnader är också viktigt

Samtidigt som du ökar produktivitet och omsättning för att öka bolagets värde bör du också se på hur du kan skära i kostnader. Det här är en balansgång. Tanken är ju inte att du ska skära ner på kostnader så pass att det skadar själva verksamheten.

Med bättre marginaler kan du kräva mer då du ska sälja aktiebolag. Det här leder ju till att resultatet ser bättre ut och det får betydelse när du ska sälja. Men kom ihåg att inte skära där det bara kommer att skada företaget. Att dra in kaffemaskinen är verkligen inte en god besparing!

Se till automatiken

För att lyckas med de två nämnda punkterna kan det vara klokt att se mer på automatisering. Automatiseringen är väldigt vanlig i industrisammanhang men kan faktiskt också ha betydelse inom andra branscher.

Du bör se på arbetsprocesser och ställa frågan vad som kan göras utan att folk måste ta tag i det. Om det går att automatisera vissa arbetsprocesser får ni mer gjort på kortare tid. Då kan omsättningen öka utan att kostnaderna behöver gå upp. Bättre marginaler och därmed också ett bättre pris när du ska sälja bolag.

Se på företagets unika erbjudanden

Det är inte alltid möjligt att vara helt unik, men även inom din bransch kan du komma med något som skiljer sig från det som konkurrenterna har att erbjuda. Det här är en viktig punkt att beakta oavsett om du planerar att sälja aktiebolag eller inte.

Just det att ha något som skiljer kan vara en god anledning till att fler väljer att köpa produkter och tjänster från dig. Det behöver inte vara så svårt. Kanske går det att fila lite på det som ni gör och ta en ny riktning som gör att ingen annan har samma sak.

Slut avtal när det är möjligt

Om du har kunder som du kan sluta avtal med på längre sikt är det smart. Det här är ju sådant som du kan visa upp när du ska sälja bolaget. Avtal som sträcker sig över en längre tid kan öka värdet på företaget markant. Var dock noga med att det rör sig om gynnsamma avtal som inte läcker bolaget på pengar.

Satsa på dina medarbetare

Ett bra team är guld värt. Om den som är intresserad av att köpa bolaget ser att verksamheten fungerar otroligt bra med duktiga och sammansvetsade medarbetare kan det få stor betydelse. Dessutom är det förstås så att anställda som trivs på jobbet gör ett bättre jobb.

Det här påverkar resultat och resultat är sådant som styr hur mycket du får när du ska sälja aktiebolag. Det är alltså väl värt att se hur du kan satsa på dina medarbetare på olika sätt. Det behöver inte bara vara genom vettiga löner och en bra arbetsmiljö.

Många gånger är det väl värt att se på möjligheter till utveckling. När personer känner att de har möjlighet att växa på sin arbetsplats kan det ge otroligt positiva resultat för verksamheten. Var lyhörd och ge utrymme för medarbetare att säga sitt och driva igenom projekt. Det kan vara en investering som speglas i ett bättre pris då du ska sälja ab.


Publicerat

i

av

Etiketter: