Vad är anledningar till att avveckla aktiebolag?

Ibland kan ett besked om att en verksamhet ska avvecklas komma som en chock. Detta särskilt när det finns många anställda som är beroende av sina jobb. Men det finns ju också tillfällen då man väljer att avveckla aktiebolag som redan är vilande för att få ut pengarna i aktiekapitalet. Detta kallas för snabbavveckling och innebär att du säljer företaget för att likvidera det.

Vad kan leda till att man väljer att avveckla aktiebolag?

Det finns som sagt många skäl till att ett bolag kan behöva avvecklas. Det är inte alltid så att avveckla aktiebolag är samma sak som konkurs eller andra tråkiga skäl. Men ofta är det förstås så att likvidationen är en negativ konsekvens av att saker och ting inte har fungerar som tänkt.

Vanliga skäl är:

Inkomsterna är inte tillräckliga

När detta sker är det inte möjligt att få en verksamhet att gå runt. Det spelar ingen roll om det är en mindre firma med en anställd eller ett större industriföretag med flera avdelningar och olika lager. Det måste komma in mer än vad som går ut för att det hela ska kunna fortgå. Annars får man avveckla aktiebolag till sist.

Marknaden förändras

Det kan förstås också vara så att marknaden förändras. Det kommer en ny innovation som innebär att tidigare lösningar inte längre är aktuella. När detta sker kan det vara svårt för en verksamhet som jobbar med den tidigare lösningen att överleva och då kan man tvingas att lägga ner och likvidera bolaget.

Konkurrensen blir för hård

En ny glasskiosk öppnar på andra sidan gatan. Detta sker ju titt som tätt. Det går inte att förbjuda andra från att försöka sig på det du har sysslat med i så många års tid. Faktum är ju att vi ofta hyllar det där med fri konkurrens som något som pressar priserna.

Samtidigt kan konkurrensen vara det som leder till att du får avveckla bolaget. Om glassen på andra sidan gatan är mycket godare än din så kommer kanske kunderna att svika. När det inte går att slå tillbaka med ännu bättre glass kan likvidationen vara oundviklig.

Behovet försvinner

Det som bolaget har sålt under många års tid är inte längre efterfrågat. Detta sker också och då kan det leda till att man får avveckla ab. Det finns också nystartade bolag som gör det misstaget att de ger sig in i en mättad bransch där det inte finns något behov av en ny aktör.

En ny ägare lägger ner verksamheten

Ibland kan det också vara så att ett bolag läggs ner som ett resultat av att det har sålts. Den nya ägaren kanske bestämmer sig för att det blir bäst så. Detta är viktigt att tänka på när man ska sälja bolag för vidare drift. Det går att avtala om vissa saker för att se till att det blir tryggare för anställda då en ny ägare kommer in i bilden.

Personliga skäl

Det finns förstås också personliga skäl till att avveckla aktiebolag. Det kan ju vara så att den som äger bolaget känner att det är dags att gå i pension eller att göra något annat. Om det finns en önskan om att ge sig på ett nytt område kanske det inte går att samtidigt jobba vidare med det första bolaget.

Legala skäl

När ett bolag får problem med lagen kan det leda till en tvångslikvidation. Detta är inte roligt men det sker. Det gäller till exempel att vara noga med bokföring och de regler som finns för drift av ab från Bolagsverket och Skatteverket.

Naturkatastrofer kan vara dödsstöten

Det är absolut inte vanligt men visst kan det ske att man får lägga ner ett bolag till följd av en naturkatastrof eller olycka. Även om det med försäkringspengarna skulle går att bygga upp verksamheten igen så kan ägaren välja att inte göra det för att för mycket förstörts.

Det här är några vanliga skäl men det kan förstås finnas fler. Det viktigaste är att fatta ett genomtänkt beslut innan du påbörjar din avveckling av företag.


Publicerat

i

av

Etiketter: