Sälja aktiebolag med medarbetare

Man har fattat beslutet, och det känns bara bra att veta att man snart inte längre kommer att behöva driva aktiebolaget vidare. Att man beslutar sig för att sälja aktiebolag behöver inte bero på att det inte går bra. Det finns tillfällen då man kanske upplever att man vill göra något annat eller att man har blivit för gammal för att vara upptagen med bolaget. Om det inte finns barn som vill ta över och man känner att man helt vill vara fri från verksamheten för all framtid så kan man fundera på att likvidera aktiebolaget eller att sälja det till någon som kommer att driva det hela vidare.

Men vad ska man göra med medarbetare då man har fattat detta beslut? Det här är ju människor som man känner sedan länge och som kan bli mycket oroade av att få veta att företaget nu tar en ny kurs. Här är några saker som man kan tänka på då man ska sälja bolag som har medarbetare…

Sälja aktiebolag på ett diskret sätt

Man behöver inte tala om för alla att man planerar att göra sig av med bolaget så snart som tanken formas i huvudet. Visst kan man behöva råd från andra men det är sällan så lämpligt att få dessa råd från medarbetare som av naturliga skäl inte tycker att det är så smart att sälja. Kanske finns det en person som man känner är lämplig som köpare och då är det klart att man kan känna den personen lite på pulsen. Man kan ju prata om möjligheten att sälja på tumanhand för att se om det finns intresse.

Innan man verkligen har bestämt sig så är det bäst att inte annonsera något om planen. Det här kommer bara att skapa stress och oro. Det kan också leda till att folk slutar i förtid vilket gör att verksamheten inte kan drivas på ett bra sätt. Betänk hur det ser ut för en potentiell köpare om personalen flyr. Det kan ju verka som att man har problem som gör det mindre attraktivt att köpa aktiebolaget.

Vem ska bli kvar?

När man väl har hittat en köpare så kommer det att bli viktigt att diskutera vilka personer som kan mest om verksamheten och som bör involveras i försäljningen. Det här är personer som den nya köparen kommer att behöva stöd från. Om den som köper redan finns i verksamheten så är det inte så svårt att tillsammans avgöra vem som bör invigas i planen. Därefter så kan man ta några diskreta möten där man talar om vad som kommer att hända och även förklarar vilken roll den utvalde medarbetaren kan få i processen.

Då det blir dags att tala om för alla medarbetare

Hur man talar om att man kommer att sälja aktiebolag till alla anställda är också viktigt. Om man tar ett stort möte där man säger som det är så kan det fungera bra men det här bör följas upp av personliga samtal. En del väljer att först träffa var och en och prata personligt med personen. Om man inte kan lova ett fortsatt jobb på företaget så är det förstås viktigt att visa uppskattning och att tacka den anställde. Då företaget avvecklas så innebär det kanske att många nu blir utan jobb och då kanske man kan fundera på hur och om man kan hjälpa till med att finna nya arbetsplatser.

Blir det lägre löner efter ägarbytet?

Det kan mycket väl bli så att en ny ägare innebär lägre löner. Här har man möjlighet att som säljare ställa lite krav. Det kan tyckas självklart att man ska göra det. I varje fall om man ser sina medarbetare om individer som man bryr sig om. Det må vara hänt att man själv ser möjligheten att sälja aktiebolag som vägen till något nytt och kul. Men andra som jobbar på företaget vill givetvis behålla nuvarande lön och se en möjlighet att fortsatt utvecklas i sin roll och det måste man tänka på.


Publicerat

i

av

Etiketter: