Likvidation – Vad är en tvångslikvidation?

En frivillig likvidation har sina specifika regler. Och du kan själv likvidera aktiebolag på detta vis. Det går också att sälja bolag för att likvidera med det som kallas för snabbavveckling. Men en tvångslikvidation är något helt annat.

Vad är en likvidation som genomförs med tvång?

Om ett aktiebolag inte uppfyller de krav som ställs på denna bolagsform i Sverige kan det bli tal om en tvångslikvidation. Det här är en likvidation som Bolagsverket kan bestämma om. Beslutet kan också komma från en svensk domstol.

Tvångslikvidationen innebär att bolaget kommer att avvecklas med tvång. Men det här är inget som händer hur som helst. Några vanliga skäl till att man avvecklar ett aktiebolag på detta sätt är:

  • En styrelse som är behörig har inte anmälts till Bolagsverket
  • Det har inte anmälts om en VD
  • Det finns ingen revisor anmäld
  • Det fattas koncernredovisning

För det mesta handlar det om praktiska förändringar som inte har registrerats. Om bolaget har bytt redovisningsvaluta till SEK och inte har registrerat ett aktiekapital på minst 50 000 kronor kan det bli tvångslikvidation.

I Sverige är det mycket viktigt att hålla sig till reglerna. Det är också därför som det är så viktigt att driva företag på rätt sätt. Det kan till och med vara värt att få professionell hjälp med det administrativa och till exempel välja att köpa lagerbolag för att det hela ska göras på rätt sätt från start.

När domstolen är med i bilden

Det finns också situationer då en allmän domstol kan besluta om den här typen av likvidation. Det här kan hända om det till exempel är så att aktiebolagets kapital ligger på mindre än hälften av det kapital som har registrerats.

Det kan också inträffa om det är så att bolaget i enlighet med bolagsordningen måste avvecklas. Det här är en knepig situation som det är väl värd att undvika. Men om det väl blir tal om tvångsavveckling sker följande:

Frågan tas upp – Frågan om tvångslikvidation kan komma från Bolagsverket eller av någon i styrelsen.

Ett föreläggande skickas – Bolagsverket kommer därefter att skicka ett likvidationsföreläggande till bolagets registrerade adress. Här framgår det vad som måste åtgärdas och när för att likvidationen inte ska drivas igenom. Föreläggandet publiceras också för allmänheten så att de som äger aktier och borgenärer ska få veta vad som händer.

Avgift vid tvångslikvidation – Det kan bli tal om en avgift på nära 3000 kronor om det är Bolagsverket som på eget initiativ har skickat likvidationsföreläggandet. Det här blir aktuellt då likvidationen beror på problem som styrelse som inte är behörig, brist på VD och revisor.

Svara på föreläggandet – Det gäller att svara på föreläggandet i tid om likvidation ska undvikas. Det går inte att få längre tid på sig än det som anges i förläggandet.

Beslut om likvidation – Om svar inte kommer in och de uppgraderingar som krävs inte genomförs kan Bolagsverket besluta om likvidation. Det här beslutet gäller omedelbart. Efter fattat beslut kommer likvidatorer att utses och avvecklingen genomförs.

Undvik tvångslikvidation

För att undvika tvångslikvidation är det alltså viktigt att alltid jobba i enlighet med de regler som finns i Sverige för drifta av aktiebolag. Om det ändå blir fel är det viktigt att ta föreläggande om tvångslikvidation på allvar. Det här är kommunikation som inte ska sopas under mattan!

När det kommer brev av detta slag från Bolagsverket är det väldigt viktigt att genast ta tag i problemen. Om detta inte görs kan aktiebolaget till sist avvecklas trots att det skulle kunna drivas vidare.

Det är viktigt att poängtera att det kan bli tal om tvångslikvidation på grund av helt tekniska fel. Det här är inte samma sak som konkurs som handlar om hur företaget sköts rent ekonomiskt. Det är minst sagt trist om en verksamhet med god potential läggs ner bara för att den som driver det inte förstår sig på Bolagsverkets regler och direktiv.


Publicerat

i

av

Etiketter: