Att äga ett aktiebolag (ab) är både givande och inspirerande, men det innebär också en hel del ansvar och ibland stress. För de allra flesta är belöningen värd mödan men dessvärre får många fatta beslutet att sälja ab för att det inte fungerar som tänkt.
Det är många broar som ska krossas och problem som ska lösas när man står som ägare till en verksamhet, men du behöver inte oroa dig om du väljer att det är dags att gå vidare – det finns hjälp att få!

Sälja ab – 4 sätt att likvidera på
När du ska bestämma dig för att sälja ab för avveckling eller själv ta hand om proceduren bör du veta att det finns fyra olika sätt att avveckla ett bolag på.
Du kan välja att:
- Likvidera företaget
- Gå i konkurs
- Fusionera ihop ditt bolag med ett annat aktiebolag
- Sälja ab för snabbavveckling.
Att likvidera är ett vanligt alternativ vilket i stort sett betyder att ditt företag tas bort från marknaden, alla eventuella skulder betalas och eventuell vinst betalas ut till aktieägarna. Dock är det en väldigt jobbig, långdragen och dyr process som kan ta upp till 7 månader eller mer. Det bör du vara medveten om!
Om du i stället väljer att fusionera, krävs att du har ett annat aktiebolag att slå ihop dig med vilket inte alltid är fallet. Det tredje alternativet är att försätta företaget i konkurs vilket du självklart vill undvika, men som kan bli ett måste om bolagets tillgångar inte är tillräckliga för att betala de skulder som finns.
Det sist nämnda alternativet, som många väljer, är att snabbavveckla bolaget. Då får aktieägarna sina pengar direkt vid försäljningen istället för då likvideringen avslutats 7 månader senare.
Hur går det till i praktiken att sälja ab för snabbavveckling?
Processen för snabbavveckling är densamma som att likvidera företaget på egen hand men betydligt mindre smärtfritt för dig som säljer. Så snart båda parter skrivit på köpeavtal för ditt vilande bolag och företagets handlingar är överlämnade; så som årsredovisningar, deklarationer, aktuell balans- och resultatrapport, ligger ansvaret i de nya ägarnas händer.
Det är nu den nya ägarens ansvar att få företaget helt upplöst. De kommer betala ut köpeskillingen till dig direkt och byta bolagets styrelse innan de påbörjar själva avvecklingen. Du kan slappna av, lämna det bakom dig, använda köpeskillingen till nya drömmar och projekt.
Här måste du dock vara helt på det säkra med att du valt en seriös köpare. Om du säljer ab för snabbavveckling till en tveksam firma så finns det stora risker. I värsta fall kan avvecklingen skötas på olagligt vis och då är det du som har ansvaret för det!
Vad kostar det att sälja ab för likvidation?
Att sälja ab för att få hjälp med avveckling har ett pris och den viktigaste komponenten i ekvationen är självklart vad det kostar att ta hjälpen? Du tänker kanske att det är självklart att ingenting är gratis men det finns förstås skillnad mellan hur billigt eller dyrt en avveckling kan bli.
Kostnaden påverkas av flera sätt som till exempel hur stort kapitalet i bolaget är. Den ligger normalt sett på mellan 3-5% av bolagets kvarvarande kapital. Det finns dock många aktörer på marknaden så gör din research noggrant och se till att det inte är ett så kallat Historikbolag som köper ditt företag. Det betyder att de kan sälja ditt ab vidare ditt företag till annan aktör.
Betänk att det kan vara värt att sälja ab till en bolagsservice som förvisso tar lite mer för sin tjänst men som har ett grundmurat rykte. Då kan du ju verkligen slappna av och lämna det hela bakom dig. Det är inte mindre viktigt än att få ut så mycket som du kan när du säljer bolaget för att likvidera det.
Lycka till!