Vad är rimliga orsaker till att avveckla ab?

När du börjar fundera på att avveckla ab så kanske det dyker upp tankar om rimligheten i detta. Det är ju stor skillnad mellan att sälja bolag och låta någon annan driva det vidare och att likvidera. Det finns flera rimliga orsaker till att genomföra en likvidation och rimligheten ligger i din uppfattning av situationen och vad du är villig att göra för din verksamhet.

Anledningar till att avveckla ab

När företagsägare pratar om att lägga ner verksamheten så kan det bero på olika saker. Det är ju inte bara nystartade bolag som kan läggas ner. Större bolag som har varit igång under många års tid kan också nå en punkt då ägare beslutar sig för att avveckla ab hellre än att jobba vidare med verksamheten.

Några exempel på vanliga orsaker till att avveckla ab är:

  • Företaget är inte lönsamt
  • Det finns inga lösningar för de ekonomiska problemen
  • Du vill få i pension
  • Det finns ingen motivation till att fortsätta

Alla dessa anledningar kan ses som mer eller mindre rimliga. När det verkligen inte går att vända skutan så är det klart att det är bättre med frivillig avveckling i god tid hellre än att driva det hela till konkurs.

Men för att vara säker på att det verkligen är rimligt att lägga ner hellre än att hitta folk som kan driva vidare så är det viktigt med proper analys av läget. Att du vill göra något annat är ju en sak. Det måste inte vara samma sak som att likvidera ab.

Sälja bolaget eller avveckla det

Det går att sälja bolag för att låta någon annan ta över. Ska du gå i pension kanske du hoppas på en släkting som har den glöd du inte längre känner för verksamheten. Men om du inte har tid och energi för att hitta rätt köpare så kan du även sälja för avveckling.

Idag kan du avveckla ab med snabbavveckling som genomförs av en bolagsservice. Då får du genast ut pengarna för bolaget och du kan syssla med annat under de månader som bolagsservicen jobbar med avvecklingen.

Avveckling av bolag kan ju ske på flera olika sätt. Du kan som sagt sälja och så går det att överlåta bolaget på någon annan. Utöver detta går det att genomföra en likvidation på egen hand eller så kan du ansöka om konkurs om det hela har gått så långt.

När vi talar om rimlighet så får vi förstås sätta det hela i relation till hur det går med verksamheten. När det gäller ett vilande bolag är det klart att det är rimligt att avveckla det för att det inte kommer att användas igen.

Men när det handlar om att kasta in handduken för att det hela inte fungerar så gäller det att noga undersöka om det går att undvika en konkurs. Om inte är det högst rimligt att avsluta ab innan det går så långt att skulder inte kommer att kunna återbetalas.


Publicerat

i

av

Etiketter: