Istället för att avveckla aktiebolag så blev det nysatsning

Sju år efter nedläggningen av fabriken i Skellefteå så kom nyheten om Wipros nysatsning i samma stad. År 2011 så var det dyster stämning bland många skellefteåbor. Företaget Wipro som hade varit så viktigt för staden under så många år lade då ner produktionen av hydraulcylindrar vilket i praktiken innebar att 600 jobb försvann till Indien. Det tycktes självklart att man stod inför att avveckla aktiebolag och helt lägga ner. Detta trots att man i början hade 140 personer kvar.

Man valde inte att avveckla aktiebolag men jobben försvann

Det var många som blev arbetslösa, detta trots att andra företag i staden kunde ta emot flera som förlorat sina jobb. Särskilt yngre medarbetare lyckades få nya jobb. Till slut så sålde man den stora fabriken till kommunen. De gjorde om den till tekniskt förråd och brandstation. En viktig epok tycktes vara över.

Men så blev det inte och år 2017 så kom nyheten om att företaget hade invigt helt nya lokaler i Skellefteå och att man faktiskt nysatsar med nya jobb och en spännande framtid.

Ett kompetent team fick stor betydelse

Man kan förstås undra vad som fick Wipro att tänka om och satsa på nytt på Skellefteå och det svarade företagets VD Jan Nilsson på i en intervju med SVT. Han talade om att orsaken till nysatsningen var att man insåg att teamet som fanns kvar i Skellefteå besatt mycket stor kompetens. Detta och ett väl fungerande labb sågs som en viktig resurs för att kunna utveckla cylindrar. Man ser även en möjlighet att ta fram produkter för mobil hydraulik.

Wipros plan är att börja tillverka prototyper i den nya fabriken i Skellefteå. Man kommer också att jobba med produktionsteknik och se på arbetsprocesser och teknik för att på så vis förbättra samtliga fabriker som finns inom koncernen. Man ser det hela som en viktig framtidssatsning och det är förstås väldigt roligt att den sker just i den stad där man för 7 år sedan blev så besvikna över utvecklingen.

Det går att tänka om

Berättelsen om Wipro är ett bevis på att man inte alltid måste välja att avveckla aktiebolag och lägga ner. Det kan finnas alternativa vägar. Det är klart att stora företag med stora resurser har bättre förutsättningar för detta, men även mindre verksamheter kan hämta inspiration från Wipros nytänkande och deras insikter. Att det finns stor kompetens i Sverige råder det inga tvivel om, och den är det många företag som kan dra nytta av.


Publicerat

i

av

Etiketter: