Sälja bolag till en medarbetare

Många gånger så kan det finnas goda anledningar till att man vill sälja bolag till en person som redan arbetar på företaget. Det här är ju en person som man känner och förhoppningsvis kan lita på. Dessutom så är det enklare att få nya ägaren att jobba vidare på samma sätt om personen är rutinerad, och om han eller hon kan verksamheten utan och innan.

Fördelar med att sälja bolag till en medarbetare

Den solklara fördelen med att sälja till en medarbetare är att personen inte behöver någon upplärningstid eller bli insatt i hur andra medarbetare ska sköta sina uppgifter. Man får en smidig överlämning och kan lämna företaget med vetskapen om att det fortsatt sköts på ett lämpligt sätt. Dessutom så kan man hålla försäljningen mycket diskret. Den behöver inte bli känd utanför företagets väggar tills man verkligen genomför försäljningen.

Om medarbetaren är väl omtryckt så kommer andra anställda inte att se något problem med att man väljer att sälja bolag. Tvärtom så kan de uppleva en trygghet i att det hela rullar på precis som vanligt med en person som de är vana vid.

Nackdelar att tänka på

Det händer förstås att den medarbetare som man vill sälja till inte är så lämplig som man trodde. Kanske rör det sig om en person som inte alls är omtyckt av andra medarbetare och som inte är så bra som chef. Det här måste man tänka på innan man säljer. Om man lämnar över till en person som kommer att förstöra verksamheten så har man ju inte sett till att företaget kan leva vidare på bästa vis. Dessutom så är det viktigt att tänka på om det finns andra anställda som också är intresserade. Att låta en viss person få företräde har sina konsekvenser och de ska man vara villiga att ta.

Ett skäligt pris

Säljer man aktiebolaget till en person som jobbar på arbetsplatsen så kommer förhandlingar om pris se lite annorlunda ut. Det är förvisso så att personen är väl medveten om lönsamhet, men samtidigt så kan man uppleva att man vill få ett bättre pris då man har varit en lojal medarbetare. Här måste man komma fram till något som båda parter blir nöjda med.

Om man vill komma tillbaka

Det är viktigt att man sköter en försäljning av ab på ett bra sätt med tanke på att man kanske vill komma tillbaka. Kanske vill man samarbeta med företaget på något vis i framtiden och då gäller det ju att det finns kvar och att anställda fortsatt har en bra attityd. Det kommer de att ha om man har betett sig på ett moraliskt riktigt sätt och har sett till att sälja bolag med tanke på alla de som fortsatt kommer att jobba på arbetsplatsen.


Publicerat

i

av

Etiketter: