Tips för dig som ska sälja företag

När man har drivit ett företag under många års tid så kan man komma till en punkt där man upplever att det inte längre är lika intressant att fortsätta. Kanske ska man gå i pension och då det inte finns någon i familjen som kan ta över så bestämmer man sig för att sälja företag. Men vad ska man tänka på för att lyckas med försäljning av aktiebolag på bästa vis? En hel del! Här är några tips för dig som vill sälja ab. Ta en titt och fundera lite på hur du skulle kunna genomföra din försäljning under det kommande året, eller kanske åren…

Sälja företag med bättre förtjänst

Något som givetvis är viktigt är att sälja företag med bättre förtjänst. Inför det att man ställer ut företaget till salu så kan man betänka hur man kan få en bättre ekonomi. Detta kan man göra på lite olika sätt. En sak är att se över vilka kostnader man har. Kanske kan man börja dra ner på personal. Det kanske låter hårt, men om man ändå kommer att sälja så finns ju risken för att de anställda inte kommer att kunna följa med verksamheten till den nya ägaren.

Det här är en viktig punkt och det finns mycket att säga om att förbättra ekonomin så att företagets värde ökar. Man ska komma ihåg att ett bra resultat i årsredovisningen kan ha väldigt positiv effekt på försäljningen. Ju bättre resultat, ju högre pris kan man begära. Det kan vara klokt att redovisa en hög omsättning så kan man få fart på den så är det heller inte dumt.

Hitta rätt köpare

Det kan finnas många olika köpare och ibland så kan man undra var man ska börja. Det kan vara klokt att först höra med anställda som kan tänkas vara intresserade av att köpa aktiebolaget. Det här är viktigt att göra då man har folk som har varit en mycket viktig del av företagets uppbyggnad och utveckling. Även om anställda kommer att tacka nej så kommer de att uppskatta att man frågade internt först innan man gick ut till okända köpare.

Ibland så har man potentiella köpare i sitt kontaktnät, men det finns också företagsförmedlare som kan hjälpa till med att hitta rätt match. Det här kan vara en stor hjälp då man på detta vis kan komma i kontakt med personer som finns på andra håll i Sverige. När man väljer köpare så måste man också tänka på hur företaget fortsatt kommer att drivas. Det här bör vara en eller flera personer som har som intresse av att driva vidare på ett bra sätt, inte bara att betala bra för verksamheten.

Dra nytta av rådgivning

Tänk på att man inför en försäljning av bolag kan behöva en hel del råd. Det krävs stor kunskap då man ska sälja företag och därför så är det inte så dumt att diskutera saken med en oberoende part. När personen som ger råden inte själv är involverad i företaget så får man raka och ärliga svar. Det kan vara särskilt bra då man kanske funderar på att sälja aktiebolag för snabbavveckling hellre än att låta verksamheten leva vidare i någon annans regi.

Betänk hur du annonserar försäljningen

När man går ut med att ett aktiebolag är till salu så måste man inse att det här kan påverka verksamheten. Kontakten med leverantörer bör ju förbli god så att man inte får problem som kan leda till ett lägre pris på bolaget. Många gånger så är det bäst att hantera försäljningen så diskret som bara möjligt. Man behöver inte annonsera på Facebook från start, det kan minst sagt verka desperat och få kunder att tro att man har problem, problem som de vill dra sig undan från!


Publicerat

i

,

av

Etiketter: