Checklista för att avveckla aktiebolag

Det spelar ingen roll hur stor verksamheten är. Det krävs en hel del för att stänga dörrarna och avveckla aktiebolag. Om du inte avslutar bolaget på rätt sätt så kan det få trista konsekvenser. Det är inte så att du kan sälja av lösöre och sedan glömma allt om verksamheten. Här är en checklista som kan vara bra att se närmre på då du gör dig redo för att avveckla ab.

Avveckla aktiebolag med tanke på ekonomi

Det är ganska vanligt att det finns räkningar som ännu inte har betalats då du vill avsluta bolag. Det är viktigt att du tänker igenom hur du ska få in pengarna i tid. Ibland så kan det krävas lite mer aktiva metoder. Du kan förstås också se närmre på factoringtjänster för att på så vis få in pengarna på fakturor snabbare.

Ett tips är att du börjar med att försöka samla in pengar på fakturor innan du talar om att du kommer att avveckla aktiebolag. När kunder och samarbetspartners får höra att du lägger ner ab så kan det leda till att de tror att det finns stora ekonomiska problem.

Erbjud rabatter

Ett sätt att förbereda avvecklingen av bolaget snabbare kan vara att erbjuda rabatter. Du kan erbjuda rabatter till kunder som betalar snabbare och du kan sälja av varor som fortfarande finns kvar till rabatterade priser. Ju närmre avvecklingen du kommer desto lägre kan priserna bli.

Tänk på att det kan vara klokt att kontakta folk med telefon och inte bara med email och meddelanden. Oavsett om du vill driva in en räkning eller sälja varor snabbare så är det inte så dumt att använda sig av helt vanliga röstsamtal. De kan ge snabbare effekt.

Informera kunder och avsluta uppdrag

Se till att dina kunder får veta att du kommer att lägga ner bolag. Om du driver en större verksamhet så kan du publicera en pressrelease online och i vanliga tidningar. Du kan också skriva om avvecklingen på företagets blogg och i sociala medier.

För att undvika stämningar så måste du också se till att avsluta de jobb som du nu är igång med. Gå igenom all verksamhet och var noga med att inget missas. Om du har löpande kontrakt om uppdrag med andra företag så måste dessa avslutas i tid och på ett lagligt sätt.

Om du inte kan avsluta jobb i tid så är det viktigt att du tar reda på hur du kan betala tillbaka pengar eller på annat sätt göra upp med kunden. Lämna inga lösa trådar efter dig. Det kan ligga dig till last på flera sätt.

Sälj lager och maskiner

Om det finns ett lager och maskiner av värde så är det dags att sälja dessa. Du kan börja med en stor försäljning där du erbjuder fina priser. Informera kunder och andra intressenter om detta. Du kan också erbjuda anställda att få köpa saker till bättre priser. Vissa saker kanske du vill ge bort då det kommer att krävas för mycket arbete att sälja.

Betala obetalda räkningar

Det är viktigt att du ser till att räkningar som inte är betalda tas om hand innan du börjar avveckla aktiebolag. Du kan alltid få hjälp med rådgivning omkring detta så att du inte missar regler som gäller för räkningar som inte har betalts. Bara för att ditt aktiebolag inte längre existerar så betyder det inte att du kan springa ifrån obetalda räkningar.

Betala anställda

När det handlar om anställda så är det förstås viktigt att de får veta i god tid att bolaget kommer att avvecklas. De måste ju leta efter andra jobb. Du ska också vara noga med att anställda får betalt i enlighet med de villkor som gäller. Ta reda på regler för detta för att slippa obehagliga överraskningar i efterhand.

Gör det själv eller få hjälp av bolagsservice

Fundera på om du vill sköta avveckling av aktiebolag själv eller om du kanske borde sälja för snabbavveckling. När ditt bolag existerar som papper och ett konto med pengar så är det verkligen inte svårt att sälja bolag för avveckling. Kontakta en bra bolagsservice för att få veta mer om hur detta fungerar.


Publicerat

i

av

Etiketter: