Avveckla bolag eller börja sälja något annat

När ett företag planeras så är det sällan så att man tänker på att det kanske blir avveckling inom några år. Det är ju helt naturligt. Men många företag kunde må bra av att skapa en affärsplan som beaktar detta scenario. Kanske går det att börja sälja något nytt hellre än att avveckla bolag. Och om bolaget ska avvecklas, vem ska göra det och hur?

Avveckla bolag på rätt sätt

Det är inte svårt att likvidera ett bolag men det tar tid och man måste hålla sig till de regler som gäller för att avveckla bolag i Sverige. Det är också därför som många väljer en snabbavveckling. Det här är en likvidation som sköts av ett finansbolag som köper bolaget i detta syfte. Det är tryggt och snabbt och kan passa många företag.

Byt riktning och sälj något annat

En väg som inte alla beaktar är den som innebär att du börjar sälja en annan produkt. Det kan låta lite märkligt med tanke på hur mycket tid och kraft du har lagt på det koncept som till sist visade sig fungera illa. Men det är faktiskt inte så ovanligt att börja med en produkt och sedan välja att jobba med en annan.

Ett exempel på detta är 3M som du antagligen förknippar med tejp och andra kontorsprodukter. Faktum är att det här företaget startade som ett gruvföretag år 1902. Från att gräva fram mineraler så började de sälja sandpapper och därifrån utvecklades det vidare till produkter som idag används världen över.

Ett annat företag du kan namnet på är Colgate. Nu tänker du tandkräm, men William Colgate började med att sälja tvål, ljus och stärkelse. Det här var i början av 1800-talet och det skulle dröja tills 1873 innan de ändrade till produkten tandkräm som de började sälja på burk.

Ett exempel till på detta är Nintendo som idag är ett märke som är synonymt med spel som Super Mario Bros. Företaget bildades av Fusajiro Yamauchi år 1889 och det var ett kortspelsföretag. Spelet Hanafuda fick en del fans i Japan men blev aldrig så stort. På 1960-talet så drev Nintendo taxiföretag, en hotellkedja och ett matföretag. Det skulle dröja tills 1974 innan man tog sig in i videospelens värld och det var ett gott beslut.

Byt produkt eller lägg ner…

Nu är det kanske inte så enkelt för dig att byta produkt för att lyckas med företaget. Det måste ju finnas kapital för detta. Om det inte gör det så kan det vara säkrare att avveckla bolag för att tänka lite mer på en annan väg att gå. Det kan spara tid och pengar och också skydda dig mot den besvikelse som kommer med att misslyckas igen.


Publicerat

i

av

Etiketter: