Kan likvidation vara en positiv sak?

Om det går att avveckla ab i tid och undvika konkurs så finns det mycket att vinna på detta. Att avveckla bolaget är samma sak som likvidation. Och du kan likvidera ab själv med hjälp av tydliga instruktioner från Bolagsverket. När du fattar beslutet om att likvidera så kan detta vara en positiv sak som gör att du slipper konkurs och andra tråkigheter.

Likvidation när det inte fungerar

Det är klart att det kan vara klokt att ha en plan för företagsstarten där du inkluderar vad som ska göras om det inte går som tänkt. I början av ett företags drift så kan det bli svackor och då är likvidation inte det första valet. Det kan ju vara så att du bara behöver knuffa på lite till för att det ska rulla igång ordentligt.

Men när det fortsätter att inte fungera så är det viktigt att inse att en avveckling som är frivillig kan vara det bästa valet. Om ett bolag inte läggs ner innan fodringar blir större än vad du som bolagsägare klarar av så kan det bli problematiskt. Det är bättre att lägga ner innan det går så långt.

Det kan till sist bli till tvångslikvidation och det är verkligen inte något att hoppas på. Med god insikt i om vad som kan göras och när så slipper du förhoppningsvis lägga ner. Men när det inte finns någon annan utväg så är en likvidation som du genomför i tid ditt bästa val.

Likvidationen kan rädda ditt namn

Utöver att du minskar din förlust om du väljer att avveckla ab i tid så är detta något som också kan vara bra för ditt namn. Även om du inte lyckades med detta bolag så kan det ju vara så att du vill försöka igen längre fram.

Om du bränner ditt namn med en massa obetalda räkningar som aldrig betalas på grund av konkurs kan det vara svårt att komma igen. I varje fall inom samma bransch. Det är något som kan vara bra att komma ihåg när du funderar på om det inte ändå vore bättre med en likvidation när du fortfarande har möjlighet att betala av skulder.

Du kan lägga över likvidationen på annat bolag

Om du känner att det tar emot att likvidera ab för att du inte är säker på hur du ska göra så har du valet att sälja ab för att få det likviderat. Detta kan också kallas för snabblikvidation och är en tjänst som en bolagsservice kan erbjuda.

Den här typen av likvidation fungerar bara om alla papper är i sin ordning och ditt bolag är i vilande form. Då kan du sälja och få ut pengarna som finns i bolaget minus den summa som likvidationstjänsten kostar.


Publicerat

i

av

Etiketter: