Är en likvidation att kasta in handduken i förtid?

Det är ingen hemlighet att beslutet att upplösa ett företag kan uppfattas som negativt. Många tycker att det är samma sak som att kasta in handduken i förtid då det fortfarande finns vägar att gå. Men en likvidation behöver inte alls vara ett tecken på att personen som har ansvaret för företaget är en fegis.

Resan en entreprenör gör är inte en linjär process. Det handlar snarare om en form av labyrint. Utmaningar, svårigheter, förluster såväl som tuffa beslut som att likvidera ab är sådant som gör att entreprenören blir bättre rustad för att ta sig an nästa affärsprojekt.

En likvidation är inte samma sak som rädsla

Det är klart att det är ett svårt val och ingen vill väl tänka tanken om att behöva likvidera ab kort tid efter att det har dragits igång. Oavsett om du sköter din likvidation själv eller säljer ab för att få det likviderat så är det en kostsam process.

Många upplever att det här är obehagligt. Fast det är förstås också obehagligt att inte veta om det kommer att vända. Men vi bör skilja mellan en likvidation som sker av rädsla och en som genomförs som ett strategiskt och väl kalkylerat beslut.

En entreprenör vet att det finns satsningar som inte lyckas. När detta är ett faktum så finns det ju ingen anledning till att harva vidare. Detta är något som faktiskt kräver mod att våga erkänna. Så likvidationen ska absolut inte ses som att slänga in handduken i förtid!

Det lyckas inte alltid med första försöket

Det finns entreprenörer som lyckas med sitt första försök. Dessa hör vi ofta om i media. Men för de allra flesta är det mycket vanligare med flera misslyckade satsningar innan det går vägen. Det betyder mer än en likvidation.

Det här kan ses som en inlärningsprocess. Varje försök ger ju nya lärdomar och insikter. Det är det här som till sist kan leda till en ökad förståelse som i sin tur gör att personen får ett genombrott.

Att genomföra en likvidation är inte samma sak som att sluta eller ge upp. Det är snarare frågan om att anpassa sig och göra rätt sak för att kunna gå vidare med nästa utmaning. Istället för att se det som att kasta in handduken så kan vi säga att det ändå rör sig om ett nödvändigt steg i utvecklingen av ett framgångsrikt entreprenörskap.

Vi missar ofta alla misslyckanden en entreprenör gått igenom

I vårt västerländska samhälle så ligger stor fokus på att lyckas. I intervjuer med entreprenörer så ser man på allt som ledde till att det blev en sådan succé. Det är sällan så att man går in på detalj om alla projekt som misslyckades innan det stora genombrottet.

Det är ju få som vill höra den här typen av berättelser men de borde få mer plats. Det skulle kunna ändra vår syn på misslyckanden. Inte bara vad gäller företagande och likvidation. Det är ju inte så dumt som människa att inse att bakslag till sist kan leda till det bästa som livet har att erbjuda.

Med mer fokus på hur entreprenörer jag fått likvidera bolag efter bolag så kan vi lära oss mer om att anamma misslyckanden som en del av varje process. Vi kan erkänna misslyckanden som en källa till att växa och lära. En självklarhet inom en blomstrande entreprenörskultur!

Nej, likvidationen är inte ett misslyckande

Med tanke på allt detta så kan vi med säkerhet säga att en likvidation inte är ett misslyckande. Att välja att kasta in en handduk i förtid för att kunna göra något bättre är snarare ett tecken om rätt tänk.

Vi ser ju att personer som har fått lägga ner ändå kommer igen och försöker igen. Så beter sig inte personer som inte vågar. Likvidationerna tycks istället ge mer styrka och mod så de behöver inte ses som en stämpel på ett misslyckande för evigt.


Publicerat

i

av

Etiketter: