När är det fördelaktigt att avveckla aktiebolag snabbt?

Det kan finnas fördelar med att kunna avveckla aktiebolag riktigt snabbt. Detta kan du göra med snabbavveckling så snart som ditt bolag är i vilande form. Om nuvarande omständigheter gör det ohållbart att driva bolaget vidare bör du kanske satsa på en snabbare avveckling.

Vi ska ta en titt på några situationer då det kan vara väldigt bra att genomföra en likvidation så snabbt som bara möjligt.

Avveckla aktiebolag för att minimera förluster

Ett bolag som blöder pengar utan uppehåll bör avvecklas innan det blir tal om konkurs. Om det går att lägga ner och avveckla aktiebolag utan skulder är det mycket bra. En snabb nedläggning kan motverka minus på kontot.

Minska ansvar för skulder

När ett företag läggs ner i god tid och snabbt så kan det leda till att ditt ansvar för juridiska problem eller finansiella skulder som växer minskar. Genom att stänga ner snabbt så drar du ner på risken för ett skuld-berg och de juridiska komplikationer som kommer med detta.

Personliga omständigheter

Ibland så kan personliga omständigheter kräva snabblikvidation av ab. Om du får personliga problem med din hälsa eller något händer i din familj så har du kanske inte tid över till att klara av avvecklingen på egen hand.

I detta läge är det guld värt att kunna sälja ab för att få det avvecklat. Då frigör du tiden som du behöver för att ägna dig åt dina personliga angelägenheter. Dessutom får du ju ut pengarna ur bolaget snabbare vilket kan vara en stor hjälp.

Stress och mental hälsa

När vi ändå är inne på det där med personliga skäl och behov bör vi också nämna stress och mental hälsa som anledningar till att avveckla aktiebolag snabbt. Om hanteringen av avvecklingen blir för mycket för din psykiska hälsa så är det klokt att ta hjälp med detta.

Lägg ner snabbt som riskhantering

Vi kan också se en snabbare avveckling av bolag som ett strategiskt steg för att hantera risker. Om du ser att framtida hot kan påverka din verksamhet så kan det ju vara smart att lägga ner i god tid.

Ibland är nedstängning enda alternativet

I en situation då bolaget inte kan efterleva regler och lagar så kan det vara smart att lägga ner hellre än att bli straffad för detta. En snabb avveckling kan leda till att bolaget slipper straff eller rättsliga följder av regelbrottet.

Fortsatt gott rykte

Som entreprenör bör du tänka på ditt rykte. Om du kan avveckla aktiebolag och ta dig ur det hela utan skulder och skadat rykte är det mycket bra. Då ökar chansen för att framtida satsningar bemöts med intresse av folk i din bransch.

Bra för anställda

Ibland är en snabbare nedläggning bättre för anställda. Om det ändå går åt fel håll är det ju bättre för anställda att i god tid börja söka efter andra jobb hellre än att följa med skeppet som sjunker ner i djupet.


Publicerat

i

av

Etiketter: