Det blir fler företag men också många som väljer likvidation

Företagslivet i Sverige är viktigt för det är företagen som skapar nya jobbtillfällen. Positivt att se är att antalet svenska företag fortsätter att växa. Det går inte snabbt men trenden är uppåt. Samtidigt så ska man veta att många av företagen avslutas frivilligt eller går i konkurs. Det är inte lika vanligt med konkurs som med likvidation och det är förstås bra. Varje samhälle mår bra av aktiva företag som fungerar som de ska. De fungerar ju som en motor för samhällets välbefinnande och för att vårt välfärdssystem fortsatt ska frodas och ge det stöd som vi förväntar oss av det.

Nya företag som väljer likvidation

När ett nytt företag väljer likvidation eller snabbavveckling kort efter att det har startats så gäller det att förstå varför. Det kan ju vara så att mer hjälp med god planering och en bra affärsplan kan göra skillnad. Många gånger så är det så att ett bra koncept inte fungerar i verkligheten då man inte jobbar på rätt sätt. Det händer att nyföretagare drar på sig för stora utgifter från starten och inte inser vikten av att växa i en takt som de har råd med. Likvidationen skulle kanske kunna undvikas med mer hjälp från samhället vad gäller rådgivning och förberedelse så att man inte drar igång verksamheter som är dömda att misslyckas redan på pappret.

Bäst går det i Knivsta

Om man ser på fysisk tillväxt i Sverige så är det Knivsta kommun som gör bäst ifrån sig. Mellan 2011 och 2015 så kunde de registrera en ökning av företagande på 67 %. Efter Knivsta så kommer Lekeberg och Nykvarn där man kan se en tillväxtprocent av företag på 33 %. Men det finns också kommuner som visar på minus, det vill säga att fler bolag läggs ner än tvärtom. Att man tappar företag är något att ta på allvar och försöka hitta lösningar till.

Det är inte bara nya företag som lägger ner

Man kan ju få intrycket av att det bara är nya företag som läggs ner men så är det förstås inte. Då folk går i pension så kan du välja likvidation istället för att sälja ab vidare. Ibland händer det tråkiga saker som till exempel branden i möbelfabriken i Järnforsen den 1 maj 2017. Efter att möbelfabriken som varit verksam i flera årtionden inte kunde finna nya lokaler så bestämde man sig för att lägga ner produktionen av stoppmöbler. För de 25 anställda var detta inte goda nyheter särskilt inte efter det att man hade hoppats på en bättre lösning och hjälp från kommunen. Man kom tillslut överens om att samarbeta med ett annat företag på annan ort i Småland vilket följdes av att man återigen talade om att verksamheten helt skulle läggas ner. Det finns inte längre någon hemsida för det anrika företaget som har funnits i Järnforsen i över 70 år så beslutet verkar finalt.


Publicerat

i

av

Etiketter: