Ska du sälja ab via mäklare?

Om du vill sälja ab kan det ha olika skäl. Det finns en hel del att tänka på omkring en försäljning av aktiebolag. Det här handlar ju inte bara om att få ut mesta möjliga av det som du har byggt upp. Om du inte tänker likvidera bolaget är det ju viktigt att det får leva vidare. Då gäller det att hitta en proper köpare.

Sälja ab med mäklare

Idag finns det bolagsmäklare som är experter på att hjälpa till med företagsförsäljningar. Precis som bostadsmäklare jobbar de med att sätta den som säljer i kontakt med den som vill köpa. Inom vissa branscher kan det ju vara svårt att sälja ab då det kanske inte finns många intressenter lokalt.

Med mäklaren kan du komma i kontakt med många fler som är möjliga köpare. Idag är det ju inte omöjligt att man säljer ett lokalt företag som sedan kommer att drivas vidare på annan ort. Med modern teknologi är detta fullt möjligt.

Om du vill lja bolag utan att lägga ner det finns det fördelar med att komma i kontakt med en duktig mäklare som har ett stort kontaktnätverk. Det här kan ju också innebära att du själv slipper ta så stor del av förhandlingar.

Tjänster online för företagsaffärer

Idag finns det smarta tjänster online för dig som vill sälja ab såväl som för dig som vill köpa bolag. Det här fungerar i stort sett som de bostadsportaler du kan använda när du vill köpa bostad. Du ser en lista med företag som är till salu och så kan du gå in och kika mer på detaljer.

Om företaget verkar intressant går det att kontakta mäklaren som tar hand om det för mer information. Sedan går det att ordna med möten mellan ägare och köpare för att se vad som kan göras. Det här är en smidig process men givetvis inte gratis.

Det är gratis att se på den information som erbjuds och många gånger kan det också vara kostnadsfritt att få sitt bolag listat som till salu. Men sedan är det givetvis så att mäklaren kommer att ta betalt för sin tjänst. Det kan bli en stor slant och är något som du måste känna till innan du bestämmer dig för att sälja på detta vis.

Fördelen med en mäklare med i försäljningen

Det finns en hel del fördelar med att få hjälp av en mäklare för att sälja bolag. Det här är en person som kommer att samla in viktig information. Om han eller hon är duktig slipper du ta samtal med köpare som inte är seriösa.

Mäklaren har redan kikat på om den som vill köpa verkligen har möjlighet att göra detta. Du slipper alltså ödsla energi på samtal som inte leder någonstans. Dessutom är det tidsbesparande att kunna komma i kontakt med flera möjliga köpare på en gång. När de finns samlade i en databas som hela tiden uppdateras har du också bättre möjligheter att få ditt önskade pris för bolaget.

Sälja bolag för avveckling

Det är viktigt att skilja på företagsförsäljningar som är för vidare drift och att sälja ab för avveckling. När du vill sälja ditt bolag för att likvidera det behöver du inte vända dig till en företagsmäklare. Här räcker det gott och väl att kontakta en bolagsservice som jobbar med detta.

Bolagsservicen kan avgöra om de vill köpa ditt vilande bolag för att sedan lägga ner det. Då får du ut pengarna som finns i bolaget på en gång. Det här kostar också pengar men kan gå mycket snabbare än att via en mäklare sälja aktiebolag.

Det är förstås så att du kan få ut mer pengar av ett välmående företag om du säljer det för vidare drift. Att sälja för avveckling är dock ett alternativ som kan passa när du tycker att det är lika bra att lägga ner verksamheten och låta den bli till ett fint minne.


Publicerat

i

av

Etiketter: