Sälja ab med aktieöverlåtelseförbehåll

Det finns mycket att tänka på när du ska sälja ab. Detta oavsett om du väljer en snabbavveckling eller om du kommer att sälja en del av eller alla aktier. Om du säljer aktier kan det vara så att du måste följa vissa regler i Bolagsordningen som bestämmer hur du får sälja. Detta är också något som kommer att vara med i aktieägaravtal.

Men har du koll på vilka aktieöverlåtelseförbehåll som finns? Vi tar en titt på några som kan vara bra att ha lite koll på för den som ska sälja bolag.

Sälja ab med aktieöverlåtelseförbehåll

Det finns flera förbehåll som kan bli aktuella men här ska vi se på några av de allra vanligaste som du bör känna till och ha lite koll på om du ska sälja ab.

Förköpsförbehåll

Det går att begränsa rätten att överlåta aktier hur som helst. Detta kan göras med ett förköpsförbehåll. Med detta kan du se till att de som äger aktier i bolaget har första rätt att köpa fler aktier.

Hembudsklausul

Denna regel är relaterad till förköpsförbehåll på vis att det också handlar om att begränsa rätten att överlåta aktier fritt. Denna regel kallas ibland också för hembudsförbehåll. Här kommer det att vara så att de som äger aktier har rätt att köpa tillbaka aktier som någon annan har fått.

Normalt så görs detta genom att aktieägare kan köpa tillbaka en aktie mot en ersättning som är nominell. Den kommer att ligga en bra bit under det marknadsvärde som gäller vid transaktionen.

Samtyckesförbehåll

Det finns också en regel som ser till att man inte kan överlåta aktier till nya ägare utan att styrelse eller bolagsstämma går med på detta. Om det finns ett samtyckesförbehåll i avtalet så måste detta alltså ske först. Ofta är det en formalitet men det gäller ju att vara medveten om detta så att regeln inte bryts.

Tag-along och Drag-along regler

Ordet tag-along-klausul syftar på en regel som berör de villkor som finns då aktier säljs. Om en aktieägare vill sälja aktier så måste han se till att andra ägare av aktier får chansen att sälja sina aktier till samma villkor. Dessutom ska de kunna sälja samtidigt som den som initierar försäljning gör det.

Med drag-along-klausul så menas en regel som ger majoriteten av aktieägarna rätten att begära att andra aktieägare säljer sina aktier samtidigt som majoritetsägarna gör detta. Detta till samma villkor. Denna regel kan bli väldigt viktigt då man vill sälja ett bolag som har många ägare.

Viktigt att förstå avtal för aktier

Det borde vara solklart att det är väldigt viktigt att förstå fackspråket och de regler som gäller för dig som äger aktier och vill sälja dem. Detta kan många gånger kräva hjälp. Du kan till exempel vända dig till en aktiemäklare som hjälper dig att förstå samt att sälja aktierna på ett lagligt sätt. Det kan kännas mycket tryggt och spar dig förstås också en hel del tid på att försöka klura ut vad som gäller.


Publicerat

i

av

Etiketter: